Drop din smartphone

Ikke så gode ting ved smartphones

I december 2015 var der nogle artikler i diverse medier, der handlede om de abnormt mange indtryk man får fra ting som smartphones, computere, TV osv. Og hvordan det måske har indvirkning på vores hjerne. Hvordan man bliver afhængig af sin telefon og hvor mange, der var afhængige af deres telefoner.

Det er påstået, at vi mennesker begynder at huske mindre, da informationen altid blot er ét klik væk.* Nogle forskere påstår desuden, at der er en sammenhæng mellem det at læse fra et fysisk stykke papir – f.eks. en bog eller en avis – og hjernens evne til at huske. Det at man berører noget samtidig med læsningen gør, at hjernen er bedre til at huske.

Det anføres videre, at når du har din smartphone skal du hele tiden tjekke Instragram, Facebook, Twitter, e-mails, osv., osv. Dette kan være en medvirkende årsag til stress.

Smart ikke-smartphone
Smart ikke-smartphone

Udfordring

Så min bror og jeg lavede i januar en udfordring, hvor vi skulle leve uden vores smartphones i en måned. Vi behøvede selvfølgelig stadig en telefon, så vi smuttede i Elgiganten og fandt nogle old school Nokia-telefoner.

Min iPad røg også en tur i kælderen, og udfordringen blev udvidet med en ikke-noget-elektronik-i-soveværelset-regel.

Så jeg måtte også afsted og anskaffe mig et gammeldags vækkeur. Og det rocker stadig!

Udfordringen gik overraskende godt. Når jeg kørte med tog eller bus blev jeg pludselig tvunget til at huske at tage en bog med for at slå tiden ihjel. Og pludselig kom jeg i tanke om, hvor rart det er at læse gode, gamle bøger! Når vi var flere afsted blev vi desuden tvunget til at snakke sammen fremfor at sidde med næsen i hver vores telefon.

Bonus – forbedret søvn

Ikke at have elektronik i soveværelset tror jeg virkelig er vejen til en bedre søvn. Jeg føler mig i hvert fald meget mere frisk om morgen fordi jeg får flere timers søvn om natten. Før kunne jeg bruge timer på at ligge og se e-sport, tjekke Facebook, læse avis og meget andet før jeg faldt i søvn. Og når jeg ikke havde et eller andet igang, kørte min hjerne 120 km/t om alt fra arbejde, til aftaler næste dag, hvordan mine møder var gået i løbet af dage, hvad jeg lige skulle huske, huske at ændre, osv., osv. Så jeg gik og bildte mig selv ind, at jeg ikke kunne falde i søvn uden enten iPad eller telefon. Og det giver selvfølgelig ikke mening. Det er i høj grad en vane-ting. Og så måske også et tegne på, at man skal geare lidt ned. Så hvis man ikke kan falde i søvn uden fjernsyn eller lignende, er min påstand, at der er noget galt.

Min erfaring er derfor, at det giver skide god mening i det mindste at prøve det af i nogle uger. Hvis det ikke går, så er der heldigvis masser af uger tilbage i livet til at blive ved med at se TV.

Det har desuden også den fordel, at jeg ikke længere vågner op mit om natten fuldstændig viklet ind i mine høretelefoner (iPad’en sneg sig siden tilbage i soveværelset i en kort periode, men er igen røget ud).

Endnu mere bonus – jeg sparer penge

Jeg lader kun min telefon op hver 14. dag eller måske en gang om ugen. Før blev jeg nødt til at oplade min iPhone mindst en gang om dagen. Det var endnu en ting, som ens hjerne konstant skulle bekymre sig om og huske på.

Den ultimative bonus i forhold til min millionmission er selvfølgelig, at det er psyko-vold-billigt at købe en Nokia. 249 bobs gav jeg for den. Det er omkring 26 nye Nokia-telefoner på én iPhone. Hvis den så også holder et kvart århundrede som de gamle Nokia’er, er det jo bare mega fantastisk.

I det hele taget er det et regnestykke værd, at tjekke hvor mange penge man skal betale til Apple resten af sit liv, hvis man skifter telefon f.eks. hvert andet år. Det er måske noget i retningen af 250,00 kr. hver eneste måned oven i hatten på dit telefonabonnement. Eller ca. 240.000,00 kr. i dit 80-årige opsparingsliv, hvis du sætter dem ind på et 0-rentes konto. Eller 32.851.722,27 kr. (ja – det er næsten 33 millioner kroner!), hvis du får 9 pct. i rente om året i afkast på din investeringskonto.

Ting som jeg savner 

Jeg savner mest af alt mit kamera. Det er sgu en fantastisk ting at have sit kamera med over alt, og der findes ikke noget rigtig godt alternativ til kameraet i smartphonen. Kameraet i min Nokia er i hvert fald helt til grin, og de kunne ligeså godt have ladet være med at installere et. Hvis man køber et old school kamera fungerer det fint til særlige situationer, men det er helt umuligt konstant at rende rundt med.

Kalenderen var også et savn i noget tid. Men nu har jeg købt en fancy papirkalender, som jeg har i lommen. Tricket er, at den skal være lille nok til at have i lommen uden at det er irriterende, og stadig stor nok til at man rent faktisk kan skrive noget i den. Nogle folk mener desuden, at hjernen husker bedre, når man har skrevet aftalerne ned på et papir (fra hånden til ånden).

GPS’en. Som i ret meget, faktisk. Jeg har kan fare vild i en telefonboks. Det er faktisk lidt utroligt, hvor hamrende dårlig jeg er til at finde rundt. Løsningen har indtil videre været, at jeg prøver at kigge lidt på kort, nogle gange printer noget ud, tegner på små post-it’s eller lignende før jeg cykler noget som helst sted hen. Det er måske endnu en god hjerneøvelse. Og så bliver jeg også nogle gange nødt til at spørge random folk om vej, hvilket egentligt meget hyggeligt. Indtil videre er jeg både kommet frem og hjem igen.

Og det er sådan set det. Og det er ikke hidsigt nok til, at jeg nogensinde vil have en smartphone igen. Min Nokia fungerer fantastisk, og bare det at hive sådan en svend op af lommen giver altid anledning til en god snak om galskaben.

Efter udfordringen og resten af mit liv

Jeg beholder min ikke-så-smarte-men-fuck-unødigt-forbrug-telefon. Jeg savner på ingen måde situationen før jeg afskaffede den. Når folk skal have kontakt til mig kan de ringe eller skrive en sms. Jeg læser og svarer på e-mails, når jeg engang imellem sidder foran en computer. Og hvis det er vigtigt nok skal folk skam nok ringe.

Det er sgu en rar ting!


*Prøv bl.a. at google Norman Doidge


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s