Find ud af hvor meget du er værd

Sparegris toDet er en god ide, når man gerne vil nå et eller andet økonomisk mål, at finde ud af, hvor meget man er værd: hvor meget man skylder, og hvad man ejer af værdier. Når man har denne viden kan man lave sit budget, organiserer sine bankkonti og arbejde målrettet derhen hvor man gerne vil.

Så første skridt er altså at danne sig et overblik over, hvordan ens gæld ( som kaldes passiver) og ens værdier (som kaldes aktiver) ser ud. Herefter laver man sit budget, og til sidst sætter man sin bankkonti op, så det hele kører så automatisk som muligt.

Passiver (gæld) 

Find ud af, hvad du skylder til hvem og hvor meget, f.eks.:

Forbrugslån: 5.000,00 kr.         Rente 0 %.

Huslån 700.000,00 kr.               Rente 0,2 %

SU-lån 140.000,00 kr.                Rente 1 %

Gæld i alt: 845.000,00 kr.

Det gode ved lige at notere sig sine renter på de forskellige lån er, at du så kan overveje, om det giver mest mening at afbetale lån – eller om det giver mere mening at købe aktier eller andre former for investering. Mine lån er f.eks. til ret lave rentesatser, hvilket betyder, at det bedre kan betale sig for mig at investere, frem for at få afviklet min gæld. Hvis altså jeg bilder mig selv ind, at jeg kan opnå et bedre afkast. Min tommelfingerregel er, at gæld, hvor jeg betaler mere end 5 procent i renter, skal afbetales før jeg investerer.

Man skal huske på, at når man overvejer om man vil investere eller afvikle gæld, giver afviklingen af gæld et ”direkte afkast” af penge, du allerede har betalt skat af. Afkastet fra aktier skal der først betales skat af, så hvis du vil matche gældsrenter på f.eks. 5 %, skal du have et aktieafkast på ca. 7 % – og her endda kun for afkast under 50.600,00 kr. (27 % skat heraf – og 42 % skat af afkast på mere end 50.600,00 kr.)*.

Denne lille overvejelse er vigtig, idet jeg har set en del steder på nettet, at gæld er ondt, farligt og dårligt og man for alt i verden skal have det ud af verden. Jeg er enig i, at forbrugslån og lignende er noget fis, som man bare skal have ud af vagten så hurtigt som muligt. Men man bliver nødt til konkret at tage stilling til sine enkelte lån, og sammenholde det med muligheden for at investere og skabe afkast et andet sted. Noget andet er, hvad det rent psykologisk betyder, at få afviklet sin gæld – men det er anden sag, som man kan diskutere inde på Lotusblomsten.dk eller hvad der nu findes af den slags sider…

Skal man så låne til at investere? Min første tanke er: niks! Man løber en unødig stor risiko ved at låne penge til at investere, og renterne er også ret høje de fleste steder, så man skal være abnormt god før det giver mening. Og hvis du er det, sidder du allerede i en kapitalfond og forvalter deres penge og læser ikke med her. Så min tanke om det er, at man som udgangspunkt skal holde sig fra det. Som altid er der undtagelser, og dem vil jeg komme ind på senere.

Aktiver (værdier)

Når man kigger på sine aktiver (som værdierne kaldes), skal man vurdere hvad salgsprisen vil være. Hvis du f.eks. lige har købt en ny bil til en halv million (hvad jeg selvfølgelig ikke håber du har), ved alle, at man ikke kan sælge den for det samme beløb ligeså snart man har kørt den ud fra bilhandleren. Du kan måske få det halve, hvis du er heldig.

Så her kigger vi altså på den pris, du forventer at kunne få ved salg, f.eks.

Lejlighed:         700.000,00 kr.

Aktier:               50.000,00 kr.

I alt.                    750.000,00 kr.

For mit vedkommende har jeg valgt ikke at tage andre aktiver med, f.eks. mit bord, min computer, mine høretelefoner, cykel osv., idet disse ting alligevel ikke udgør den store værdi, og de er rimelig svære at værdisætte, og de giver helt sikkert aldrig et positivt afkast.

Hvad er du værd?

Dette kunne man godt kalde din egenkapital. Altså hvad er du egentlig værd som person. Dette findes ved at trække din passiver fra dine aktiver, f.eks.:

Aktiver: 750.000,00 kr.

Passiver: 845.000,00 kr.

Egenkapital: -95.000,00 kr.

Regnskabsmæssigt kan man stille det sådan her op (man smider egenkapitalen ind under passiverne):

Egenkapital

 

Bemærk, at når man stiller det op sådan her, kan man altid tjekke, om man har regnet rigtigt: dine ”passiver total” og dine ”aktiver total” vil altid være det samme beløb – hamrende snedigt!

Og hvad så?

Nu kan man så begynde at bestemme sig for, om man er rig. I skrivende stund kan jeg konstatere, at jeg ikke er rig.

Det spændende for mig er dog ikke så meget, hvad jeg totalt er værd. Min mission er jo, at samle en million sammen i aktier – så derfor interesserer jeg mig mest for min aktieværdi. Men for at jeg kunne samle tankerne om det, blev jeg nødt til at kigge på min samlede situation – for hvis jeg havde dyr gæld, skulle jeg have det ud af verden, før jeg kunne tillade mig at tænke på at købe aktier. Hvis man altså tænker økonomisk rationelt. Hvilket lige præcis er det, som jeg øver mig på.

Så min plan er, at afbetale så lidt som muligt på mit SU-lån, huslån og forbrugslån – og så smide alle de penge jeg nu kan undvære over i aktier.


*2016-niveau


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s