Vedligeholdelse – at pudse sko

I sidste måned købte jeg to par sko. Jeg købte to par fordi jeg et eller andet sted havde læst, at man bør lade sine sko stå et lille døgns tid efter brug så de kan afdampe og hvile lidt. Og dermed skulle de gerne kunne holde længere. Selvom det her ikke (endnu) er undersøgt helt til bunds, så lyder det sgu meget fornuftigt.

Desuden gav jeg lige lidt over en tusinde kroner pr. par. Og selvom det selvfølgelig ikke er Lars Løkke-dyrt for sko, så er det stadig meget mere end hvad man rent faktisk kan anskaffe sig et par sko for. Min tanke her er, at købe nogle af god kvalitet og så til gengæld passe på dem, og forhåbentligt holder de så i længere tid end normalt. Hvilket leder os frem til, hvad dette lille indlæg skal handle om: nemlig at passe på sine sko.

Imprægnering

Lige da jeg havde fået mine sko gav jeg dem først en omgang med noget imprægnering via spray. Processen her er meget nem:

 1. Fjern snørrebåndende.
 2. Spray en afstand på ca. 20 cm fra skoene.
 3. Stil dem et tørt og luftigt sted, som f.eks. altanen, i ca. en halv times tid.

I kælderen fandt jeg så en boks med alt muligt sko-grej, hvor der så også lå noget fedtstof. Min ikke-sko-ekspert-hjerne kom så frem til, at det nok også var en god ide lige at give dem noget fedt. Jeg tror måske, at jeg er kommet frem til, at formålet med spray-imprægneringen og fedtstoffet egentligt er det samme. Om man skal gøre begge ting eller blot holde sig til en af delene tør jeg ikke gøre mig klog på, men mine fødder har i hvert fald været tørre i både december og januar måned. Fremover vil jeg formentligt holde mig til fedtstoffet (som blot påføres med en gammels strømpe) fordi jeg tænker, at spray er lort for naturen, og det desuden er lidt hyggeligt at sidde og smøre sine sko ind. Mærkeligt nok. Så fremover bliver imprægnering gjort således her:

 1. Fjern snørrebåndende.
 2. Find en gammel sok frem og gnid skoene ind.
 3. Tag en tandbørste og giv skoene en tur, hvor du ikke kan komme med din sok, f.eks. ved sålene.
 4. Tag en skobørste og skur skoene efter. Her skal lægges nogle kræfter i for det bedste resultat.

På et eller andet tidspunkt må jeg lige få undersøgt, hvor ofte man bør gør det ene og det andet. Som alt andet i min verden er skemaer og planlægning dog ikke så godt, hvorfor jeg hælder til, at man bare gør det når man lige har tid og lyst. Det er under alle omstændigheder bedre end ikke at få det gjort. Alligevel giver det nok god mening lige at få undersøgt, hvad eksperterne anbefaler – det skader aldrig at blive klog på et område, også selvom man ikke har tænkt sig at følge det til punkt og prikke.

Pudsning af sko (eller polish af mangel på bedre)

Jeg fandt en eller anden god video på youtube, som jeg vil prøve at skrive ned her. Og hvorfor skulle man så ikke bare smutte på youtube og se videoen kunne man så spørge sig selv. Og det bør man også. Den kan ses her. Men “fra hånden til ånden” som man siger, og derfor hjælper jeg mig selv med at huske processen til næste gang ved at skrive det ned her. Og desuden får jeg lavet min egen lille guide præcis som jeg gerne vil have den. Og kan ændre den med tiden, hvis jeg nu skulle få trang til det.

 1. Fjern snørrebåndene og tag en gammel, let fugtig klud og fjern det værste snavs.
 2. Smid noget avispapir på bordet. Og fortæl din bedre halvdel, at folk altså ikke dør af, at der står sko på bordet.
 3. Tag en skobørste og børst skoene helt fri for snavs.
 4. Find din gamle sok frem og påfør “shoe polish”.* Gnub dine sko ind med cirkelbevægelser.
 5. Brug derfor en tandbørst til at komme ind de steder, hvor din sok ikke kunne komme. F.eks. nær sålen.
 6. Lad det tørre en halv times tid.
 7. Find din anden skobørste frem og give skoene en ordentlig omgang til. Den sidste tur giver skoene lidt glans og får fordelt polish’en på skoen.

 

*Jeg havde noget sort Shoe Polish til mine sorte sko og det var fint nok. Men til de brune havde jeg ingenting. Og en eller anden har bildt mig ind, at det er vigtigt at bruge polish af samme farve som dine sko, for ellers kommer der tydelige render på skoene, f.eks. hvis du bare springer over det lave gærde og bruger “neutral polish” på dine sko. Så jeg røg derfor ned til den lokale skomand med mine brune sko, og han hjalp mig med at finde en farve, der ramte nogenlunde rigtigt ift. skoene.

Opfølgning

Jeg har tænkt mig at læse mere op på emnet fra tid til anden og så opdatere min guide. Og jeg har aldrig været i militæret eller lignende, så der findes garanteret masser af kloge folk, som har gode meninger derude i det ganske danske land. Og de skal selvfølgeligt være så hjerteligt velkomne til at komme med input.

 

 

 

 

 


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s